- Κιλελέρ
- Πεδινός οικισμός (υψόμ. 75 μ., 546 κάτ.) του νομού Λαρίσης. Βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα του νομού, 29 χλμ. ΝΑ της πόλης της Λάρισας. Αποτελεί έδρα του δήμου Κιλελέρ. Παλαιότερα ονομαζόταν Κυψέλη.
Το Κ. έμεινε στην ιστορία του ελληνικού αγροτικού κινήματος, λόγω των αιματηρών γεγονότων που έλαβαν χώρα στην περιοχή στις 6 Μαρτίου 1910. Την ημέρα εκείνη είχε οργανωθεί συλλαλητήριο των αγροτών της Θεσσαλίας στη Λάρισα, με αίτημα την απαλλοτρίωση των μεγάλων τσιφλικιών της περιοχής και τη διανομή τους στους ακτήμονες αγρότες. Από το πρωί, πλήθη αγροτών από τα γύρω χωριά άρχισαν να συγκεντρώνονται στη θεσσαλική πρωτεύουσα γι’ αυτό τον σκοπό. Ένα στρατιωτικό απόσπασμα πυροβόλησε εναντίον χωρικών του Κ., καθώς οι τελευταίοι αποπειράθηκαν να επιβιβαστούν στο τρένο για τη Λάρισα χωρίς να πληρώσουν εισιτήριο, με αποτέλεσμα να πέσουν δύο αγρότες νεκροί και ένας τραυματίας. Οι χωρικοί εξαγριώθηκαν και άρχισαν να πετροβολούν το τρένο, σπάζοντας ορισμένα τζάμια βαγονιών. Ανάλογα επεισόδια συνέβησαν και στο χωριό Τσουλάρ (σημερινή Μελία), όπου άλλοι δύο αγρότες σκοτώθηκαν και δεκαπέντε τραυματίστηκαν. Οι Θεσσαλοί αγρότες, που είχαν ήδη συγκεντρωθεί στη Λάρισα, εξαγριώθηκαν, όταν πληροφορήθηκαν τα γεγονότα. Οι αρχές κινητοποίησαν πεζικό, ιππικό, πυροβολικό και μηχανικό, προκειμένου να αποκλείσουν όλους τους δρόμους και να εμποδίσουν την είσοδο και άλλων ομάδων αγροτών στην πόλη, οι οποίες έρχονταν με τα πόδια από τα Φάρσαλα και το Νεμπεγλέρ. Έπειτα από νέες συγκρούσεις, κατά τις οποίες πολλοί αγρότες τραυματίστηκαν, οι αρχές επέτρεψαν τη διεξαγωγή του συλλαλητηρίου στην πλατεία Θέμιδας.
Τα αιματηρά γεγονότα του Κ. προκάλεσαν αίσθηση σε όλη την Ελλάδα και οδήγησαν λίγο αργότερα στην απαλλοτρίωση των τσιφλικιών από την κυβέρνηση Βενιζέλου.
Η μεγάλη αγροτική εξέγερση στο Κιλελέρ, τον Μάρτιο του 1910, υπήρξε μία από τις πολλές κινητοποιήσεις που σημειώθηκαν σε διεθνές επίπεδο (φωτ. από την έκδ. «100+1 χρόνια Ελλάδα»).
Dictionary of Greek. 2013.